Οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης: συμπτώματα και θεραπεία

συμπτώματα θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης- Πρόκειται για μια εκφυλιστική-δυστροφική διαδικασία στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν παθολογικές αλλαγές στον οστικό και χόνδρο ιστό της σπονδυλικής στήλης, να καταστρέφονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, αρθρώσεις και σύνδεσμοι της σπονδυλικής στήλης.

Οι εκδηλώσεις της οστεοχόνδρωσης στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης συνήθως δεν είναι τόσο οξείες όσο στην αυχενική ή οσφυϊκή οστεοχόνδρωση. Το γεγονός είναι ότι η θωρακική σπονδυλική στήλη είναι λιγότερο κινητή και οι αρθρώσεις των σπονδύλων, των πλευρών και του στέρνου σχηματίζουν μια αρκετά ισχυρή δομή, η οποία είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμό ως αποτέλεσμα εξωτερικών επιρροών. Ως εκ τούτου, οι κλινικές εκδηλώσεις αυτής της ασθένειας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν τον ασθενή σε γιατρό και ως εκ τούτου φαίνεται ότι αυτού του είδους η οστεοχονδρωσία είναι λιγότερο συχνή. Αλλά δεν είναι. Σχεδόν όλοι όσοι αναγκάζονται από τη φύση της δουλειάς τους να κάθονται συνεχώς σε ένα γραφείο ή να οδηγούν αυτοκίνητο για χρόνια, υπάρχουν αλλαγές στη σπονδυλική στήλη. Και με την παρουσία παραγόντων κινδύνου (κακή στάση του σώματος, σκολίωση, τραυματισμοί, αδύναμοι μύες της πλάτης), η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι πρακτικά αναπόφευκτη.

Αιτίες οστεοχονδρωσίας της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Τα αίτια των συνδρόμων πόνου στην οστεοχονδρωσία της θωρακικής περιοχής, καθώς και σε άλλους τύπους οστεοχόνδρωσης, είναι παθολογικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (λέπτυνση του δίσκου λόγω εκφύλισης του πολφικού πυρήνα, προεξοχή, μεσοσπονδυλική κήλη) και στις αρθρώσεις του σπονδυλική στήλη (καταστροφή χόνδρινων επιφανειών, σχηματισμός οστεοφύτων).

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, συμπίεση των ριζικών δομών των νωτιαίων νεύρων (ριζοπάθεια), συμπίεση του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια θωρακικής συμπίεσης), βλάβη του νωτιαίου μυελού λόγω διαταραχής παροχής αίματος λόγω σύσφιξης, στένωση των αρτηριών παροχής και φλέβες (συμπιεστική-αγγειακή μυελοισχαιμία).

Συμπτώματα οστεοχόνδρωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι τα εξής:

 • πόνος στο στήθος, που επιδεινώνεται από την παρατεταμένη παραμονή σε μια θέση και κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.
 • αμβλύς πόνος στον μεσοσπονδύλιο χώρο.
 • πόνος όταν σηκώνετε το δεξί ή το αριστερό χέρι.
 • πόνος με κεκλιμένες κινήσεις του σώματος, με περιστροφικές κινήσεις του άνω μέρους του σώματος.
 • αυξημένος πόνος με βαθιά εισπνοή και εκπνοή.
 • πόνος στα μεσοπλεύρια διαστήματα που εμφανίζονται κατά το περπάτημα.
 • μια αίσθηση συμπίεσης του στήθους ή της πλάτης (σαν με τσέρκι).

Τα σημάδια της θωρακικής οστεοχονδρωσίας μπορεί επίσης να είναι:

 • ένα αίσθημα σέρνεται σε όλο το σώμα, μούδιασμα ορισμένων περιοχών του δέρματος.
 • φαγούρα, κάψιμο και κρύο των κάτω άκρων.
 • αυξημένη ευθραυστότητα των νυχιών και ξεφλούδισμα του δέρματος (σημάδι αγγειακών διαταραχών).
 • άνευ αιτίας διαταραχές του πεπτικού συστήματος: δυσκοιλιότητα, διάρροια, μετεωρισμός, ναυτία.

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης είναι συχνά πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών - ειδικότερα, στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, γαστρικές παθήσεις, πνευμονία. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται διαφορικές διαγνώσεις χρησιμοποιώντας πρόσθετες ενόργανες και εργαστηριακές μεθόδους εξέτασης.

Dorsago και ραχιαία ως εκδηλώσεις οστεοχονδρωσίας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής εξαρτώνται από τον βαθμό των αλλαγών και τον εντοπισμό τους στη σπονδυλική στήλη. Η θωρακική οστεοχόνδρωση χαρακτηρίζεται από δύο σπονδυλικά σύνδρομα - ραχιαία και ραχιαία.

Dorsagoείναι ένας ξαφνικός οξύς πόνος στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως παρατηρείται σε άτομα των οποίων η εργασία σχετίζεται με παρατεταμένο κάθισμα σε μια στάση, με άβολη θέση, με μονότονη μονότονη εργασία. Μια προσβολή dorsago ("οσφυϊκή μοίρα στο στήθος") είναι μια οξεία επίθεση πόνου "στιλέτο" μεταξύ των ωμοπλάτων. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, οι μύες είναι τόσο τεντωμένοι που μπορεί ακόμη και να είναι δύσκολο να αναπνεύσετε. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εξαπλωθεί σαν μεσοπλεύρια νευραλγία (κατά μήκος των πλευρών) προς το στέρνο, μερικές φορές στην ωμοπλάτη. Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αλλά σε αντίθεση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου στο dorsago, το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς είναι εντός του ορίου ηλικίας και η λήψη νιτρογλυκερίνης ή άλλων παρόμοιων φαρμάκων δεν οδηγεί σε βελτίωση της κατάστασης. Επιπλέον, ο πόνος εντείνεται με περιστροφικές κινήσεις του άνω μέρους του σώματος και η ψηλάφηση (ψηλάφηση) της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς με οστεοχονδρωσία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σημείο εξόδου του νωτιαίου νεύρου (νευρική ρίζα).

Δορσαλγίααρχίζει σταδιακά, ανεπαίσθητα και διαρκεί έως και δύο με τρεις εβδομάδες. Χαρακτηριστικός είναι ο μη έντονος πόνος στην προσβεβλημένη σπονδυλική στήλη και διάφορες ενοχλήσεις. Ο πόνος επιδεινώνεται με τη βαθιά αναπνοή και την κλίση προς τα εμπρός ή στο πλάι. Προσδιορίζεται η μυϊκή ένταση και ο περιορισμός του εύρους κίνησης στην αυχενική (άνω ραχιαία) ή στην οσφυϊκή-θωρακική περιοχή (κάτω ραχιαία). Ο μυϊκός σπασμός είναι επίσης πολύ έντονος, επομένως οι ασθενείς έχουν επίσης ένα αίσθημα έλλειψης αέρα. Οι δυσάρεστες αισθήσεις επιδεινώνονται με την κλίση του κορμού προς τα πλάγια και προς τα εμπρός, γεγονός που περιορίζει κάθε κίνηση στα παρακείμενα τμήματα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα, μετά το ξύπνημα, ο πόνος υποχωρεί από μόνος του με ένα σύντομο περπάτημα. Ο πόνος επιδεινώνεται από τη βαθιά αναπνοή, την παρατεταμένη αναγκαστική θέση του σώματος.

Κατανομή: άνω ραχιαία, συνοδευόμενη από πόνο στην αυχενική περιοχή και κάτω ραχιαία, στην οποία υπάρχουν πόνοι στη θωρακοοσφυϊκή περιοχή. Η Dorsalgia μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Αυτός ο τύπος ραχιαία πρέπει να διαφοροποιείται από την πνευμονία, η οποία έχει επίσης παρόμοια συμπτώματα, αλλά συμπληρώνονται από πνευμονικά συμπτώματα: βήχας, δύσπνοια, πυρετός.

Άλλα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Με την οστεοχόνδρωση της θωρακικής περιοχής, συχνά παρατηρείται ένα γαστρολογικό σύνδρομο, το οποίο συχνά ορίζεται ως ασθένεια του γαστρεντερικού σωλήνα. Το κύριο παράπονο των ασθενών που συχνά απευθύνονται σε γαστρεντερολόγο είναι ο πόνος στην επιγαστρική περιοχή, ο οποίος, κατά κανόνα, αυξάνεται το απόγευμα μετά τη σωματική εργασία και υποχωρεί (ή εξαφανίζεται εντελώς) μετά από μια καλή νυχτερινή ανάπαυση. Η εμφάνισή του και η έντασή του πρακτικά δεν σχετίζονται με την εποχικότητα (όπως είναι γνωστό, σε πραγματικούς ασθενείς με γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, σπάνιο φθινόπωρο και ανοιξιάτικο πέρασμα χωρίς σοβαρές παροξύνσεις), την ποιότητα των τροφίμων και τη διατροφή. Αυτά τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης του συνδρόμου βοηθούν στην καθιέρωση της σωστής διάγνωσης.

Με την οστεοχόνδρωση, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι στο επίπεδο του 7ου-11ου σπονδύλου υποφέρουν, ο πόνος - είτε δυνατός, παροξυσμικός, είτε θαμπός, πόνος - εξαπλώνεται στο δεξιό υποχόνδριο. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, οι ασθενείς συχνά έρχονται στο νοσοκομείο με ποικίλες διαγνώσεις: οξεία παθολογική χολοκυστίτιδα, πρόπτωση νεφρού, παγκρεατίτιδα, κολίτιδα, ουρολιθίαση. Και μόνο ως αποτέλεσμα μιας λεπτομερούς ιατρικής εξέτασης, είναι δυνατό να γίνει η σωστή διάγνωση -οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οι αγγειακές διαταραχές που προκαλούνται από την οστεοχόνδρωση μπορεί να υποψιαστούν εάν, χωρίς προφανή λόγο, το δέρμα ξεφλουδίσει, τα νύχια γίνονται πολύ εύθραυστα και τα πόδια συχνά αισθάνονται κρύα.

Συχνά η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περιπλέκεται από μεσοπλεύρια νευραλγία. Ο πόνος κατά μήκος των πλευρών εκτείνεται μέχρι το στέρνο. Οποιαδήποτε κίνηση αυξάνει την ενόχληση, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του φτερνίσματος, ακόμη και της εισπνοής. Περιστασιακά, πόνος μπορεί επίσης να γίνει αισθητός στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Μια επίθεση μεσοπλεύριας νευραλγίας που προκαλείται από θωρακική οστεοχόνδρωση μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες έως αρκετές εβδομάδες. Μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία, αλλά αργότερα υπάρχουν μακροχρόνιες υποτροπές. Οι προκλητικοί παράγοντες μιας τέτοιας επίθεσης μεσοπλεύριας νευραλγίας μπορεί να είναι η άρση βαρών, η παρατεταμένη άβολη στάση, η υποθερμία, τα κρυολογήματα και το άγχος.

Τι είναι η θωρακική οστεοχόνδρωση; Ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς αντιμετωπίζεται;

Σχετικά με τα αίτια και τα συμπτώματαοστεοχόνδρωση της θωρακικής περιοχήςτη σπονδυλική στήλη και τις νέες μεθόδους θεραπείας λέει ένας επαγγελματίας γιατρός και καθηγητής.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ιατρική θεραπεία της οστεοχονδρωσίας

Με την οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, πραγματοποιείται η συνήθης συμπτωματική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου: ΜΣΑΦ, αναλγητικά, καθώς και αναισθητικές αλοιφές και πηκτές. Εάν είναι απαραίτητο, συνταγογραφούνται μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά.

Σε οποιοδήποτε στάδιο της οστεοχονδρωσίας, η θεραπεία περιλαμβάνει το διορισμό χονδροπροστατευτών (φάρμακα που αποκαθιστούν τον ιστό του χόνδρου), βιταμίνες και μέταλλα (για την αύξηση της αντοχής των συνδέσμων και την αποκατάσταση της δομής του οστικού ιστού).

Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλες θεραπείες:

 • γυμναστική για θωρακική οστεοχονδρωσία (εκτελείται καθημερινά πολλές φορές την ημέρα).
 • φυσιοθεραπεία;
 • μασάζ;
 • θεραπεία άσκησης?
 • βελονισμός (απτική επίδραση στα σημεία βελονισμού, η οποία έχει μια συναρπαστική και ηρεμιστική επίδραση στο σώμα)
 • βελονισμός (ή βελονισμός) - η εισαγωγή ειδικών βελόνων για θεραπευτικούς σκοπούς σε βιολογικά ενεργά σημεία.

Ο βελονισμός και ο βελονισμός οδηγούν σε μείωση του πόνου, ομαλοποιούν την αρτηριακή πίεση, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η θεραπεία άσκησης για την οστεοχονδρωσία της θωρακικής περιοχής στοχεύει στην ενίσχυση των μυών της πλάτης, των μυών της ωμικής ζώνης και των αναπνευστικών μυών, στην αποκατάσταση των φυσιολογικών καμπυλών της σπονδυλικής στήλης και στη διαμόρφωση της σωστής στάσης.

Το μασάζ βοηθά στην ανακούφιση της μυϊκής υπερτονικότητας, του πόνου, βελτιώνει την παροχή αίματος στους παρασπονδυλικούς ιστούς και τη διατροφή του χόνδρου. Το μασάζ σε συνδυασμό με θεραπεία άσκησης για τη θωρακική οστεοχονδρωσία δίνει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα.

Πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης έδειξαν θεραπευτικό έμπλαστρο.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με έμπλαστρο

θεραπεία της οστεοχονδρωσίας με γύψο

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης, όπως τα ΜΣΑΦ, τα μυοχαλαρωτικά κ. λπ. , με παρατεταμένη χρήση, μπορούν να βλάψουν το σώμα. Και με την παρουσία ορισμένων ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα, πολλά από αυτά τα φάρμακα γενικά αντενδείκνυνται.

Για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας της οστεοχονδρωσίας, βοηθά ένα φάρμακο νέας γενιάς - ένα θεραπευτικό αναλγητικό αντιφλεγμονώδες έμπλαστρο.

Το ιατρικό έμπλαστρο έχει δείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής. Σας επιτρέπει να ανακουφίσετε τον πόνο και τη φλεγμονή, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή και να μειώσετε τη δόση των παυσίπονων και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Για την ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων στη θεραπεία της θωρακικής οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιείται ιατρικό έμπλαστρο από 3 έως 5 ημέρες. Διάρκεια θεραπείας πορείας - από 9 ημέρες. Συνήθως συνιστάται η χρήση του ιατρικού εμπλάστρου το πρωί για 12 ώρες, αλλά είναι δυνατή η εφαρμογή του το βράδυ.

Η υψηλή απόδοση, η μοναδική σύνθεση, το μακροχρόνιο (έως 12 ώρες! ) θεραπευτικό αποτέλεσμα, η ευκολία χρήσης και η προσιτή τιμή καθιστούν το έμπλαστρο την επιλογή στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.