Γιατί πονάει η πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων;

Οι άνθρωποι συνδέουν τον πόνο στην πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων με την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. Αλλά ο πόνος στο άνω μέρος της πλάτης εμφανίζεται μερικές φορές λόγω παθήσεων της καρδιάς, του αγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, του επιγαστρικού. Ο πόνος είναι παραπλανητικός, εντοπίζεται σε ένα σημείο, για παράδειγμα, στο στήθος, και μπορεί να ακτινοβολεί προς την πλάτη, έτσι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πονάει στη σπονδυλική στήλη. Ακούγοντας τις αισθήσεις, γνωρίζοντας τη φύση του πόνου, τα πιθανά συμπτώματα, μπορείτε να προσπαθήσετε να διακρίνετε μεταξύ της νόσου της σπονδυλικής στήλης και του μεσοθωρακίου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίζετε ποιες ασθένειες προκαλούν πόνο στην πλάτη.

εξέταση της πλάτης για πόνο στις ωμοπλάτες

Έντυπα

Ο πόνος στην πλάτη μεταξύ των ωμοπλάτων από τη φύση του είναι:

 • Οξεία μορφή - γίνεται αισθητή σε άνοδο, γίνεται ισχυρή με την πάροδο του χρόνου, περνά αρκετά γρήγορα.
 • Χρόνιος - πόνος που πονάει, ανησυχεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν σταματά μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μετά από αθλήματα ή όταν ένα άτομο βρίσκεται σε αναγκαστική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, κοιμάται χωρίς μαξιλάρι. Πόνος οποιασδήποτε φύσης: έντονος πόνος, πόνοι, αμβλύς πόνος μεταξύ των ωμοπλάτων δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Επομένως, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, συνιστάται να μάθετε τις αιτίες του πόνου στην πλάτη μεταξύ των ωμοπλάτων.

Δεν χρειάζεται να τρέξετε αμέσως για χάπια, πρώτα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ο ειδικός θα αξιολογήσει τη φύση του πόνου, θα καθορίσει μια διάγνωση και θα βοηθήσει στην απάντηση στο ερώτημα γιατί πονάει η πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Δεν αξίζει να σταθούμε σε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, γιατί εάν ένα άτομο πέσει, τότε η αιτία του πόνου στη σπονδυλική στήλη μεταξύ των ωμοπλάτων είναι ξεκάθαρη. Και όταν ένας ασθενής παραπονιέται για πόνο άγνωστης αιτιολογίας, ο γιατρός θα συσχετίσει αυτές τις ασθένειες με τη μεσοσπονδύλια στήλη.

Με κήλη

Η μεσοσπονδυλική κήλη σπάνια εντοπίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το τμήμα της σπονδυλικής στήλης δεν φέρει μεγάλο φορτίο. Αλλά και πάλι μερικές φορές πονάει στη σπονδυλική στήλη ανάμεσα στις ωμοπλάτες για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να αποκλειστεί μια τέτοια πιθανότητα, αξίζει να επικοινωνήσετε με έναν νευρολόγο και να κάνετε έρευνα - CT, MRI.

Με τις κήλες, εμφανίζεται μια διαδικασία παθολογίας μεταξύ των σπονδύλων - μέρος του δίσκου προεξέχει, τσιμπώντας τα νεύρα.

Ο δίσκος ραγίζει, ο πυρήνας, που είναι αμορτισέρ, πέφτει πάνω του, επειδή το βάρος πλέον κατανέμεται λανθασμένα και τα νεύρα τραυματίζονται, υπάρχουν πόνοι στην πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων. Εάν αυτή η παθολογία εντοπιστεί κατά την εξέταση, τότε η θεραπεία θα πραγματοποιηθεί με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει θεραπεία άσκησης, φυσιοθεραπεία. Εάν η κήλη είναι μεγάλη και δεν θεραπεύεται, τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του πόνου σε μια κήλη θα είναι ο έντονος πόνος στο ίδιο σημείο με ακτινοβολία στο στήθος, σαν να τρυπάει η καρδιά. Εάν η θεραπεία δεν πραγματοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει καμπυλότητα, πάρεση των ποδιών, εμφανίζεται ανισορροπία στα όργανα της πυέλου. Επιπλέον, ο ασθενής στοιχειώνεται από συνεχή χρόνιο πόνο ανάμεσα στις ωμοπλάτες στην πλάτη.

Υποθερμία των μυών της σπονδυλικής στήλης και υπερένταση

Μπορείτε συχνά να ακούσετε ότι ο ασθενής είχε "λουμπάγκο". Είναι σύμπτωμα ή παθολογική κατάσταση, όχι ασθένεια. Αλλά εάν εμφανιστεί "λουμπάγκο", τότε αυτό υποδηλώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης, σκολίωσης, κήλης. Ένας τέτοιος πόνος στην πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων γίνεται αισθητός από άτομα που εργάζονται χωρίς να αλλάζουν τη θέση του σώματός τους για αρκετές ώρες κάθε μέρα.

Η ομάδα κινδύνου είναι εκπρόσωποι επαγγελμάτων: υπάλληλοι γραφείου, μόδιστρες, οδοντίατροι, οδηγοί, χειρουργοί. Εργασία που σχετίζεται με αναγκαστική στάση, η οποία συνδυάζεται με υποθερμία - ρεύματα ή κλιματισμό, δίνει αντίδραση στους μύες και τη σπονδυλική στήλη, υπάρχουν πόνοι στη σπονδυλική στήλη. Η θεραπεία πραγματοποιείται με μη στεροειδή φάρμακα, αλοιφές, μασάζ. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις λαμβάνουν προληπτικά μέτρα:

 • Τακτικά μαθήματα μασάζ.
 • Γιόγκα ή θεραπεία άσκησης.
 • Αποφύγετε την υποθερμία και τα ρεύματα.
 • Περπατάτε πιο συχνά.

Μέσω μεθόδων πρόληψης, μπορούν να αποφευχθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με την οσφυαλγία.

Με σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια πολύ συχνή ασθένεια. Οι στατιστικές λένε ότι το 60% των εκατό ανθρώπων πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Η θωρακική περιοχή εμπλέκεται συχνότερα στη σκολίωση. Αιτίες σκολίωσης:

 • Συγγενείς παθολογίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος, του συνδέσμου.
 • Καθιστική εργασία;
 • Τραυματισμός, όταν το φορτίο στην πλάτη ήταν υστερικό.

Με τη σκολίωση, η πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες πονάει πολύ, η σπονδυλική στήλη αρχίζει να καμπυλώνει. Το αρχικό στάδιο είναι σχεδόν ανεπαίσθητο, αλλά εάν η ασθένεια προχωρήσει, τότε η σπονδυλική συστροφή είναι σαφώς ορατή. Η πλάτη, με αυτή την ασθένεια, κουράζεται γρήγορα, κατά τη διάρκεια μιας οπτικής εξέτασης, οι ώμοι του ασθενούς βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο πόνος εντοπίζεται ανάμεσα στις ωμοπλάτες στην πλάτη και δίνεται πίσω από το στέρνο. Από τη φύση του πόνου, είναι σταθερός, όπως οι πόνοι, αλλά εάν συμβεί σωματική υπερφόρτωση, τότε ο πόνος θα είναι δυνατός, οξύς.

Η θεραπεία της νόσου είναι μακρά. Η σκολίωση διορθώνεται με τέντωμα των σπονδύλων με ειδικό κορσέ που φοριέται στην πλάτη. Ο γιατρός συνταγογραφεί μασάζ και θεραπεία άσκησης. Τα αναλγητικά και η αντιφλεγμονώδης θεραπεία θα βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στην πλάτη μεταξύ των ωμοπλάτων.

σκολίωση ως αιτία πόνου στην πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων

Με οστεοχόνδρωση

Τώρα η οστεοχόνδρωση εντοπίζεται ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν φτάσει στην εφηβεία. Και πρόσφατα θεωρήθηκε ότι πρόκειται για ασθένεια ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση, η αιτία της οστεοχονδρωσίας είναι - αδράνεια. Υπάρχει μια αρθρική αλλαγή στη σπονδυλική στήλη, δηλαδή, δυστροφία. Σε αυτή τη διαδικασία, αρχίζει η φλεγμονή και τα νεύρα του δίσκου της σπονδυλικής στήλης τσιμπούν. Γι' αυτό πονάει η πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων με οστεοχονδρωσία.

Οι πόνοι γίνονται αισθητοί από τη φύση - πόνος, όταν φτερνίζεστε, όταν σηκώνεστε απότομα ή όταν βήχετε, γίνονται πολύ δυνατοί.

Οι ασθενείς είναι ακινητοποιημένοι, η αναπνοή είναι δύσκολη, υπάρχει αδυναμία στα άνω άκρα, μούδιασμα και αδυναμία κίνησής τους. Με την οστεοχονδρωσία, θα συνταγογραφήσουν ενδομυϊκά, από το στόμα, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, καθώς και αλοιφές που αποσπούν την προσοχή, αναλγητικά, ειδικές ασκήσεις για τη θέρμανση της πάσχουσας περιοχής. Για την πρόληψη ασθενειών - δραστηριότητα και αθλητισμός.

Εκδηλώσεις μεσοπλεύριων νευραλγιών

Η αιτία της μεσοπλεύριας νευραλγίας είναι η εμφάνιση πίεσης στις ρίζες των νεύρων της θωρακικής περιοχής. Οι ένοχοι αυτής της πάθησης είναι τραυματισμοί, μολυσματικές ασθένειες, οστεοχόνδρωση και καταπόνηση στην πλάτη. Με τη νευραλγία, η σπονδυλική στήλη ανάμεσα στις ωμοπλάτες σπάνια πονάει, η μία πλευρά του στέρνου μεταξύ των πλευρών πονάει συχνά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πονάει στις ωμοπλάτες και να κλαψουρίζει. Το σύμπτωμα του πόνου εντείνεται εάν πιέσετε τα χέρια σας στο στέρνο.

Η θεραπεία θα είναι: φυσιοθεραπεία, βελονισμός, βιταμίνες Β, είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις νευρικές δομές. Εάν η ασθένεια επιδεινωθεί, τότε βάζουν αποκλεισμό νοβοκαΐνης, συνταγογραφούν ηρεμιστικά και αποσπούν την προσοχή.

Εκδηλώσεις μυοσίτιδας

Η μυοσίτιδα εμφανίζεται με κρυολόγημα, υπερένταση των μυών της σπονδυλικής στήλης, τραυματισμούς, υποθερμία. Η φλεγμονώδης διαδικασία των μυών εμφανίζεται στην οξεία περίοδο και χρόνια. Η πλάτη μπορεί να πονέσει σε διάφορα μέρη και στη σπονδυλική στήλη ανάμεσα στις ωμοπλάτες, το κάτω μέρος της πλάτης μπορεί επίσης να πονέσει. Οι πόνοι είναι πονηροί, με όποια κίνηση εντείνονται. Τι να κάνετε με τη μυοσίτιδα; Τα αναλγητικά και οι θερμαντικές αλοιφές βοηθούν.

Εκδηλώσεις σπονδυλαρθρώσεων

Εκδηλωτικά, η ασθένεια μοιάζει με την οστεοχονδρωσία, όπου ο πόνος στη σπονδυλική στήλη μεταξύ των ωμοπλάτων είναι χρόνιος, με ένα φορτίο στην πλάτη εντείνεται. Επίσης, οι ωμοπλάτες πονάνε περισσότερο όταν η ασθένεια επιδεινώνεται. Το σήμα κατατεθέν της σπονδυλαρθρίτιδας θα είναι η χόνδρινη καταστροφή των σπονδύλων, όπου ο χόνδρος αντικαθίσταται από οστό. Κατά τη διάγνωση, αυτές οι αλλαγές παρατηρούνται σε ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία και εάν εξετάσουμε τον προσβεβλημένο σπόνδυλο, τότε θα βρεθούν οστικές προεξοχές σε αυτόν.

Η θεραπεία συνταγογραφείται σύνθετη. Πρώτον, ο πόνος ανακουφίζεται - μπορεί να είναι αναλγητικά, μη στεροειδή φάρμακα, αποκλεισμοί από νοβοκαΐνη.

Συνταγογραφούνται μαγνητοθεραπεία και ηλεκτροφόρηση, λέιζερ, ρεύματα. Υπάρχουν πολλές φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες για αυτή την ασθένεια, οπότε θα αφήσουμε αυτή την επιλογή στον γιατρό. Η έλξη είναι θεραπεία έλξης. Οι περιοχές όπου εμφανίζεται φλεγμονή επηρεάζονται από το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι σπασμοί, να παράγεται ενδορφίνη, η οποία χρησιμεύει ως αναλγητικό. Το μασάζ πλάτης χαλαρώνει, εξαλείφει τον πόνο.

συμβουλή γιατρού για πόνο στην πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων

Ένα ειδικό μασάζ ενδείκνυται για ασθένειες που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια παροξύνσεων, τότε οποιαδήποτε επίδραση στους σπονδύλους αντενδείκνυται. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τον βελονισμό.

Η κύρια μέθοδος θεραπείας και πρόληψης για ασθένειες της σπονδυλικής στήλης θα είναι οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας - θεραπεία ασκήσεων, ασκήσεις στην οριζόντια ράβδο, συγκεκριμένα, ασκήσεις έλξης. Η κολύμβηση έχει αποδειχθεί πολύ καλά, οπότε θα ήταν ωραίο να πάτε στην πισίνα. Όλες αυτές οι μέθοδοι πρέπει να είναι υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, τότε τα οφέλη θα είναι πιθανά.

Πόνος στα εσωτερικά όργανα

Εάν υπάρχουν πόνοι ανάμεσα στις ωμοπλάτες στην πλάτη, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η αιτία βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη. Όλες οι παθολογίες οργάνων που βρίσκονται στο μεσοθωράκιο έχουν συμπτώματα, όπου υπάρχει πόνος στην περιοχή των ωμοπλάτων. Οι λανθασμένες διεργασίες στο όργανο της καρδιάς, η έναρξη του εμφράγματος του μυοκαρδίου, η στηθάγχη προκαλούν πόνο κάτω από την ωμοπλάτη. Μια οξεία προσβολή συνοδεύεται από μείωση της αρτηριακής πίεσης. Φροντίστε να καλέσετε ένα ασθενοφόρο.

Οι χαρακτηριστικοί πόνοι για αυτές τις καταστάσεις είναι οξείς, αλλά η διάρκειά τους είναι περίπου 5 λεπτά. Ο πόνος ανακουφίζεται με τη λήψη νιτρογλυκερίνης.

Με έλκη και παγκρεατίτιδα, η πλάτη πονάει επίσης στην περιοχή των ωμοπλάτων, αλλά με αυτές τις ασθένειες, ο πόνος μπορεί ακόμα να εντοπιστεί στο στομάχι, στην επιγαστρική περιοχή και να εμφανιστούν δυσπεπτικές διαταραχές, επομένως πρέπει να ακούσετε προσεκτικά τη φύση των συναισθημάτων σας και προσπαθήστε να διαφοροποιήσετε όλα τα συμπτώματα.

Εάν η πλάτη πονάει στην περιοχή των ωμοπλάτων και υπάρχει βήχας, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για παθολογικές αλλαγές στο αναπνευστικό σύστημα - πνευμονία. Με ασθένειες του αναπνευστικού, η θερμοκρασία αυξάνεται, ο πόνος μεταξύ των ωμοπλάτων θα είναι ισχυρότερος με βαθιά εισπνοή. Κάθε άτομο που έχει γρίπη ή οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να αρρωστήσει με πλευρίτιδα, πνευμονία. Εάν δεν υπάρχει θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του πόνου, δεν συνοδεύονται από καρδιαγγειακές εκδηλώσεις, βήχα και δυσπεψίες.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο

Πριν από την άφιξη του γιατρού, μπορείτε να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε μόνοι σας την κατάστασή σας. Μπορείτε να κάνετε αυτομασάζ και ειδικές ασκήσεις για να ανακουφίσετε τον πόνο:

 1. Βάζουμε τα δάχτυλά μας στους ώμους μας και αρχίζουμε να περιστρέφουμε τους αγκώνες μας.
 2. Σηκώστε τα χέρια σας προς τα πάνω, κλείνοντας τις παλάμες σας πάνω από το κεφάλι σας. Απογοητευμένος, σκυθρωπός. Στρίψιμο του σώματος προς τη δεξιά και την αριστερή πλευρά.
 3. Καθισμένοι σε μια καρέκλα, χαμηλώστε το κεφάλι σας έτσι ώστε το πηγούνι σας να αγγίζει το στήθος σας, βάλτε τα δάχτυλα ενωμένα μεταξύ τους στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Πιέστε αργά τα χέρια σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Εάν υπάρχει έντονος πόνος, τότε η άσκηση σταματά.
 4. Αργή περιστροφή του κεφαλιού - στο πλάι, πίσω, στο πλάι, προς τα εμπρός.
 5. Έχοντας ρίξει πίσω, το δεξί χέρι πίσω από το κεφάλι, ενώ κάθεστε, κάντε αργές κλίσεις προς την αριστερή πλευρά. Αλλάξτε χέρια και γέρνετε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της οξείας μορφής οποιασδήποτε ασθένειας, το μασάζ αντενδείκνυται. Τα χέρια σφιγμένα σε γροθιά, με τον αντίχειρα να προεξέχει. Ξεκινώντας από το κάτω μέρος της πλάτης, οι κυκλικές κινήσεις της γροθιάς πάνω από το δέρμα ανεβαίνουν. Μπορείτε να κάνετε κινήσεις, κυκλικά χαϊδεύοντας τη σπονδυλική στήλη, με το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλο. Είναι σημαντικό να μην ασκείτε πίεση στο σημείο όπου εντοπίζεται ο πόνος. Εάν κατά τη διάρκεια των κινήσεων μασάζ ο πόνος μόνο εντείνεται, η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει.

Οι οικιακές θεραπείες για την ανακούφιση από τον πόνο περιλαμβάνουν την εφαρμογή αλοιφών και τζελ. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι μόνο για τη μείωση του πόνου, αλλά όχι για θεραπεία. Η πραγματική θεραπεία θα πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό, επομένως εάν υπάρχει προσωρινή βελτίωση, αυτό δεν σημαίνει ότι η ασθένεια έχει υποχωρήσει. Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό και παραμείνετε υγιείς.