Αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου

Κοξάρθρωση(αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου) είναι ένας τύπος παραμορφωτικής αρθροπάθειας των αρθρώσεων, η οποία είναι μια χρόνια μη φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις του ισχίου (μία ή και τις δύο ταυτόχρονα). Αυτή η ασθένεια έχει εκφυλιστικό-δυστροφικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο χόνδρος που σχηματίζει την άρθρωση του ισχίου υφίσταται εκφυλιστικές αλλαγές, ενώ αλλάζει και οι επιφάνειες των οστών. Περαιτέρω, σχηματίζονται οστικές αναπτύξεις (οστεόφυτα), η άρθρωση παραμορφώνεται, ο όγκος της κίνησης στην προσβεβλημένη άρθρωση μειώνεται και γίνονται εξαιρετικά επώδυνα και άβολα.

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις στο σώμα μας. Είναι χάρη σε αυτόν που εκτελείται μια πολύ σημαντική κινητική λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα και είναι επίσης υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ικανότητας του σώματός μας να κινείται. Εάν η άρθρωση του ισχίου αρρωστήσει, τότε αυτό επηρεάζει ολόκληρο το σώμα ως σύνολο και εμποδίζει ένα άτομο να ζήσει ειρηνικά, να περπατήσει, για να μην αναφέρουμε τον αθλητισμό. Πολύ συχνά βλέπουμε ηλικιωμένους που αναγκάζονται να βασίζονται σε μπαστούνι λόγω ασθένειας της άρθρωσης του ισχίου.

αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου

Παρά το γεγονός ότι η άρθρωση του ισχίου είναι εξαιρετικά ογκώδης και ισχυρή, ταυτόχρονα είναι αρκετά ευάλωτη, ειδικά με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος στις αρθρώσεις του ισχίου μειώνει σημαντικά την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

Κοξάρθρωση (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)κατατάσσεται σταθερά στη δεύτερη θέση μεταξύ των αρθρώσεων των αρθρώσεων ως προς τη συχνότητα των διαγνωσμένων περιπτώσεων μετά τη γονάρθρωση (αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος).

Ταξινόμηση της κόξαρθρωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)

Συμβαίνεικοξάρθρωσητόσο πρωτοβάθμια όσο και δευτεροβάθμια.

 • Η αιτία της πρωτοπαθούς κόξαρθρωσης είναι κυρίως η αναπόφευκτη φθορά των αρθρώσεων του ισχίου κατά τη διάρκεια της ζωής και συνήθως επηρεάζει άτομα μετά την ηλικία των 40 ετών.
 • Τα αίτια της δευτεροπαθούς κόξαρθρωσης είναι συνήθως οι ακόλουθες ασθένειες: συγγενές εξάρθρημα του μηριαίου, νεκρωτικές μάζες του οστού του ισχίου στην περιοχή του κεφαλιού του, νόσος του Peter, τραυματισμός της προηγούμενης άρθρωσης του ισχίου, φλεγμονώδεις παθήσεις της άρθρωσης του ισχίου. Εναρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίουμπορεί να επηρεάσει είτε τη μία άρθρωση ξεχωριστά είτε και τις δύο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοξάρθρωσης:

 • Δυσπλαστικό (είναι συγγενής παθολογία και χαρακτηρίζεται από υπανάπτυξη της άρθρωσης).
 • Συνεκτική (συνήθης για άτομα μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας και σχετίζεται με αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία).
 • Μεταλοιμώδης (προηγήθηκε πυώδης ή πυώδης-αλλεργική, ρευματοειδής αρθρίτιδα).
 • Ασθένεια λόγω νόσου Peters (ανάπτυξη οστεοχονδροπάθειας στην κεφαλή του μηριαίου οστού).
 • Κοξάρθρωσηλόγω τραύματος (κατάγματα του αυχένα και της κεφαλής του οστού (μηριαία)).
 • Κοξάρθρωση λόγω μεταβολικών διαταραχών (μεταβολισμός).
 • Δυσορμονικό (λήψη γλυκοκορτικοστεροειδών, αντικαταθλιπτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα).
 • Ιδιοπαθής (η αιτία του οποίου δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί).

Συμπτώματα κόξαρθρωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)

Προκειμένου να περιγραφούν σωστά τα συμπτώματα της κοξάρθρωσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ταυτόχρονα τα στάδια της νόσου, επειδή η συμπτωματολογία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Στάδια της κόξαρθρωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)

Συνολικά, υπάρχουν τρία στάδια της κόξαρθρωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου):

 • 1ο στάδιο της κοξάρθρωσης. Αυτό είναι το αρχικό στάδιο της νόσου, στο οποίο τα συμπτώματα είναι ακόμα ήπια. Η άρθρωση σε αυτό το στάδιο δεν πονάει πολύ και ο πόνος εμφανίζεται μόνο μετά από σωματική καταπόνηση, όπως άρση βαριών αντικειμένων ή τρέξιμο, πεζοπορία για μεγάλες αποστάσεις. Αφού το άτομο ξεκουραστεί, ο πόνος εξαφανίζεται. Ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάσει χωλότητα εάν, για παράδειγμα, περπατήσει πάνω από δύο χιλιόμετρα με τα πόδια. Αυξάνει τον πόνο ανεβαίνοντας σκάλες. Ο όγκος του κινητήρα της άρθρωσης μειώνεται ελαφρά ή διατηρείται. Η ακτινογραφία μπορεί να δείξει μόνο μικρές αλλαγές στις δομές των οστών.
 • 2ο στάδιο της κοξάρθρωσης. Αυτό το στάδιο αναπτύσσεται ελλείψει θεραπείας του πρώτου σταδίου. Στα παραπάνω συμπτώματα, προστίθεται μια συγκεκριμένη ρωγμή (τραγανή) στην άρθρωση. Ο πόνος γίνεται πιο έντονος και αρχίζει να ακτινοβολεί στη βουβωνική χώρα και μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στον μηρό και το γόνατο. Σε αυτό το στάδιο, όχι μόνο έντονες, αλλά και οποιεσδήποτε κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα πόνου, ακόμη και ένα ελαφρύ φορτίο στην άρθρωση του ισχίου. Ακόμη και το να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή να γυρίζετε τον κορμό σας μπορεί να προκαλέσει πόνο. Υπάρχει ένταση στους περιαρθρικούς μύες, η οποία δεν υποχωρεί ούτε τη νύχτα, έτσι οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται ότι ο μηρός πονάει τη νύχτα. Ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να κουτσαίνει ακόμα και μετά από μικρές βόλτες (έως 500 μέτρα). Σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια ήδη αναγκάζει ένα άτομο να βασίζεται σε ένα μπαστούνι όταν περπατά. Ο περιορισμός των κινήσεων στην άρθρωση γίνεται πιο έντονος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διάγνωσης με ακτίνες Χ, προσδιορίζονται τα αναδυόμενα οστεόφυτα.
 • 3ο στάδιο της κοξάρθρωσης. Το τελικό στάδιο της νόσου. Σε αυτό το στάδιο, ο πόνος γίνεται μόνιμος και βασανίζει τον ασθενή. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και η πιο αδύναμη, αυξάνει αρκετές φορές τα συμπτώματα του πόνου. Σε αυτό το στάδιο, η άρθρωση του ισχίου είναι εντελώς ακινητοποιημένη. Η μυϊκή μάζα στο μηρό και τους γλουτούς μειώνεται λόγω μυϊκής δυστροφίας, η οποία είναι πολύ αισθητή. Χαρακτηριστική είναι η αδυναμία άμεσης ορθοστασίας του ασθενούς, ενώ το σώμα θα είναι λοξό. Οποιαδήποτε αρθροπάθεια οδηγεί στο σχηματισμό σύσπασης (θέση κάμψης), σε αυτήν την περίπτωση, η σύσπαση σχηματίζεται επίσης λόγω του γεγονότος ότι οι μυϊκές ίνες βρίσκονται σε συνεχή τάση, ενώ το πόδι στο πλάι της βλάβης γίνεται πιο κοντό. Ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η άρθρωση του ισχίου είναι ακινητοποιημένη, ολόκληρο το πόδι παύει να εκτελεί την κινητική του λειτουργία, η οποία έχει πολύ αρνητικό αποτέλεσμα και οδηγεί στην οστεοχονδρωτική τους βλάβη. Επιπλέον, η σπονδυλική στήλη υποφέρει επίσης, υπάρχουν αισθήσεις δυσφορίας και πόνου στην ιερή περιοχή.

Αιτίες της κόξαρθρωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)

Οι κύριες αιτίες της κοξάρθρωσης:

 • Αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στην άρθρωση. Τυπικό για ηλικιωμένους. Η άρθρωση του ισχίου φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, παύει να εκτελεί τις λειτουργίες της με την πάροδο του χρόνου, «στεγνώνει», γεγονός που οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας απορρόφησης κραδασμών και τριβή των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση μεταξύ τους.
 • Τραυματισμός στην άρθρωση του ισχίου. Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός μεταξύ των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ένα κάταγμα του αυχένα του μηριαίου οστού, το οποίο απειλεί με αναπηρία ελλείψει κατάλληλης θεραπείας. Η άρθρωση μπορεί να τραυματιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν.
 • Διαταραγμένος μεταβολισμός. Αυτό είναι χαρακτηριστικό για άτομα με ιστορικό μεταβολικών διαταραχών και ασθενειών που σχετίζονται με μειωμένο μεταβολισμό.
 • Παραβίαση της ορμονικής κατάστασης. Είναι πιο χαρακτηριστικό για τις γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά και γλυκοκορτικοστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Κληρονομικές ανωμαλίες στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και συγγενείς ανωμαλίες. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή γεννιέται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός παιδιών με συγγενείς παθολογίες του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος. Όσον αφορά τις ανωμαλίες στην ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δυσπλασία της, στην οποία πολλές δομές της άρθρωσης δεν αναπτύσσονται.
 • Συστηματική αρθρίτιδα. Η βλάβη σε πολλές αρθρώσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη στην άρθρωση του ισχίου. Σε αυτή την περίπτωση, ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου θα είναι η παρουσία μιας φλεγμονώδους διαδικασίας.
 • Ρευματικές παθήσεις και χρόνια αρθρίτιδα. Όλα αυτά μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην εμφάνιση πόνου στην άρθρωση του ισχίου. Τέτοιες ασθένειες που προκαλούν πόνο στην άρθρωση που μελετήθηκε περιλαμβάνουν: ρευματισμούς. ρευματοειδής αρθρίτιδα; σπονδυλοαρθροπάθεια? νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Η ήττα της οστεοχονδρωσίας. Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης είναι μια αρκετά συχνή και σοβαρή ασθένεια που, εκτός από τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να «απενεργοποιήσει» και άλλες δομές του σώματός μας, ιδιαίτερα την άρθρωση του ισχίου.
 • Μύες και σύνδεσμοι της άρθρωσης. Η βλάβη σε αυτές τις δομές μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα εκφυλιστικών και δυστροφικών διεργασιών στην άρθρωση του ισχίου.
 • Λοιμώδεις βλάβες τόσο της ίδιας της άρθρωσης όσο και του μηριαίου οστού. Τέτοιες βλάβες είναι πολύ σοβαρές, επειδή οδηγούν σε σοβαρές συνέπειες και μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Μπορεί να εμφανιστεί οστεομυελίτιδα, η οποία απλώς «τρώει» ή «διαλύει» τον οστικό ιστό. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν φυματώδεις βλάβες και πιο συχνά τέτοιος εντοπισμός εμφανίζεται σε παιδιά της προεφηβικής περιόδου. Απόστημα στην περιοχή της πυέλου, το οποίο είναι συχνότερα το αποτέλεσμα μιας μολυσματικής διαδικασίας που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία ή κακώς θεραπεύεται, για παράδειγμα, με σκωληκοειδίτιδα, φλεγμονώδεις διεργασίες, ειδικά όταν πρόκειται για τα γεννητικά όργανα των γυναικών (ασθένεια των ωοθηκών), ανάπτυξη αποστήματος στην περιοχή της ισχιορθικής εμβάθυνσης, η οποία οδηγεί σε εξασθενημένη βάδιση (εμφάνιση χωλότητας). Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος και η χωλότητα είναι αποτέλεσμα συμπίεσης ή βλάβης σε κοντινά νεύρα (ισχιακά ή αποφρακτικά).
 • Νεοπλάσματα κακοήθους φύσης. Πολύ σπάνια, τα κακοήθη νεοπλάσματα επηρεάζουν την άρθρωση του ισχίου και τα οστά που την περιβάλλουν, επειδή πιο συχνά η αιτία της νόσου είναι μετάσταση από άλλες κακοήθεις περιοχές, για παράδειγμα, με καρκίνο του μαστού ή του πνεύμονα.
 • Στένωση του αυλού της αορτής και των λαγόνιων αρτηριών (στένωση και απόφραξη τους). Ταυτόχρονα, η άρθρωση λαμβάνει όλο και λιγότερα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία, γεγονός που οδηγεί στον εκφυλισμό της.

Ομάδα κινδύνου για κοξάρθρωση (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)

Η κύρια ομάδα κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες ανθρώπων και επιβλαβείς παράγοντες:

 • Μεγαλύτεροι άνθρωποι. Αυτή η ασθένεια είναι χαρακτηριστική για τους ηλικιωμένους, τους ηλικιωμένους, επειδή συμβαίνουν διεργασίες εκφυλισμού που συμβαίνουν ακριβώς σε αυτήν την ηλικιακή περίοδο.
 • Θηλυκός. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα με τις αρθρώσεις του ισχίου.
 • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
 • Προηγούμενο τραύμα σε μία ή και στις δύο αρθρώσεις του ισχίου.
 • Κληρονομική προδιάθεση σε αυτού του είδους τις ασθένειες και συγγενείς ανωμαλίες στην ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου.
 • Η παρουσία στο παρελθόν μολυσματικών βλαβών, όπως αποστήματα, άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του οστού του ισχίου, οστεομυελίτιδα κ. λπ.
 • Σκληρή σωματική εργασία.
 • Καλοκαιρινοί κάτοικοι που έχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κοξάρθρωσης.

Πρόληψη της κόξαρθρωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)

Τα κύρια μέτρα για την πρόληψη της κόξαρθρωσης είναι τα ακόλουθα:

 • Δοσολογημένη σωματική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να κάνετε γυμναστική και να ζυμώνετε την άρθρωση για να αποτρέψετε την ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών σε αυτήν και την επιβράδυνση της γήρανσής της. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο στη βελτίωση της κατάστασης της άρθρωσης του ισχίου, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα.
 • Εάν υπάρχουν μεταβολικές διαταραχές, θα πρέπει να διορθωθούν. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.
 • Προσέξτε το βάρος σας. Μην ξεχνάτε ότι η άρθρωση του ισχίου φέρει ήδη μεγάλο φορτίο, σχεδόν ολόκληρο το σώμα, επομένως δεν πρέπει να παρεμβαίνετε σε αυτήν για να εκτελέσετε τις λειτουργίες της. Επιπλέον, το μεγάλο βάρος θα ασκήσει τόσο μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις που σταδιακά θα καταρρεύσουν. Τα υπέρβαρα άτομα είναι επίσης επιρρεπή σε μεταβολικές διαταραχές.
 • Αποφύγετε τις απότομες στροφές του σώματος, ειδικά αν δεν έχετε ζεσταθεί και δεν είστε προετοιμασμένοι, αυτό θα σας αποτρέψει από τον τραυματισμό του κεφαλιού και του λαιμού του μηριαίου οστού.
 • Είναι καλύτερα, βέβαια, να επιλέξετε το άθλημα στο οποίο οι λιγότερο επικίνδυνοι τραυματισμοί στις αρθρώσεις, όπως το κολύμπι ή η γιόγκα, ειδικά αν υπάρχουν κληρονομικές προδιαθέσεις ή αναπτυξιακές ανωμαλίες.
 • Η προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων συνεπάγεται προσεκτικό χειρισμό τους, καθώς και τακτικά ταξίδια στον γιατρό για να μην χάσετε την πιθανή ανάπτυξη μιας ασθένειας ή οποιαδήποτε άλλη παθολογική διαδικασία στην άρθρωση.
 • Εάν ένα παιδί διαγνωστεί με δυσπλασία ισχίου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και μάλιστα άμεσα! Είναι προτιμότερο να αφήσετε το παιδί να ακινητοποιηθεί για μερικές εβδομάδες σε μικρή ηλικία παρά να υποφέρει όλη του τη ζωή.
 • Έγκαιρη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, ειδικά εκείνων που απειλούν να εξαπλωθούν στην άρθρωση του ισχίου.

Διάγνωση της κόξαρθρωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του ισχίου)

Κατά τη διάγνωση της κοξάρθρωσης, είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί η αιτία που την προκάλεσε. Εξάλλου, όπως έχουμε ήδη συζητήσει παραπάνω, υπάρχουν πολλοί λόγοι, είναι διαφορετικοί καιθεραπεία οστεοαρθρίτιδας ισχίου, αντίστοιχα, θα διαφέρουν ριζικά. Μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο, και μερικές φορές δεν είναι καθόλου εφικτό. Έμφαση δίνεται στη μελέτη των εκδηλώσεων της νόσου και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Πρώτα απ 'όλα, ο ασθενής παίρνει προσεκτικά συνέντευξη από τον γιατρό, μελετώντας λεπτομερώς τα παράπονα, τα αίτια της νόσου, την κληρονομική επιβάρυνση, την παρουσία τραυματισμών κ. λπ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τα παράπονα που περιγράφονται παραπάνω και πόσο καιρό έχουν παρατηρηθεί στον ασθενή.

Μετά τη συνέντευξη, ο γιατρός εξετάζει προσωπικά την πάσχουσα περιοχή για την παρουσία φλεγμονωδών αλλαγών, τροφικών, παραμορφώσεων, βράχυνσης των άκρων, ασυμμετριών κ. λπ. Και τα παιδιά μπορεί να έχουν σύμπτωμα «κλικ».

Ένα σημαντικό σημείο είναι οι πρόσθετες μέθοδοι εξέτασης - υπολογιστική και μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα και εξέταση ακτίνων Χ, επειδή θα βοηθήσουν στην τελική διάγνωση. Στη διαφορική διάγνωση της κοξάρθρωσης από άλλες παθήσεις της άρθρωσης του ισχίου, αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό.