Αρθροπάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης

αρθροπάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου

Η φλεγμονή των οστών και του χόνδρινου ιστού είναι ένα πιεστικό πρόβλημα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν στη σύγχρονη κοινωνία. Πρόσφατα, η πιο συχνά διαγνωσθείσα ασθένεια αυτού του τύπου έχει γίνει η αρθροπάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου.

Με την πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να προκαλέσει περιορισμό ή πλήρη απώλεια της κινητικής δραστηριότητας των κάτω άκρων, η οποία συχνά οδηγεί σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες - αναπηρία.

Η σοβαρότητα των συνεπειών καθιστά σημαντική την κατανόηση των αιτιών, καθώς και την επίγνωση των συμπτωμάτων και των χαρακτηριστικών θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου.

Αρθροπάθεια του αστραγάλου - τι είναι;

Οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσηςείναι μια ασθένεια της οποίας η εξέλιξη συνοδεύεται από καταστροφή του χόνδρινου ιστού της άρθρωσης των κάτω άκρων, καθώς και των παρακείμενων οστών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης χαρακτηρίζεται από χρόνια φύση και κυματοειδή πορεία (συστηματικές περίοδοι παροξύνσεων που ακολουθούνται από υφέσεις).

Η ασθένεια είναι χαρακτηριστική κυρίως για άτομα της παλαιότερης γενιάς, αλλά πρόσφατα εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση όπου η αρθροπάθεια διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, καταστροφή του χόνδρινου ιστού του αστραγάλου ανιχνεύεται στο 6% των αιτούντων.

Η έγκαιρη διάγνωση και ένα καλά καθορισμένο σχέδιο θεραπείας για την αρθροπάθεια του αστραγάλου μπορούν να θεραπεύσουν πλήρως τη νόσο.

Κύρια αίτια και αρχές εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου είναι μια ειδική ασθένεια που μπορεί να είναι πρωταρχικό φαινόμενο, ή μπορεί να είναι δευτερογενής, στην οποία η νόσος εξελίσσεται μετά από τραυματισμό ή φλεγμονή.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, η αρθροπάθεια εμφανίζεται κυρίως σε συνθήκες διακοπής των φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν μέσα στον αρθρικό χόνδρο.

Λαμβάνοντας υπόψη τους βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της νόσου, αξίζει να επισημανθούν:

 • μικροτραύματα, καθώς και σοβαροί τραυματισμοί στην άρθρωση του αστραγάλου.
 • υπερβολικό σωματικό βάρος?
 • εκτέλεση χειρουργικής επέμβασης σε μια άρθρωση?
 • ακατάλληλα επιλεγμένα παπούτσια, κατάχρηση ψηλών τακουνιών.
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα?
 • μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από διάφορες ασθένειες (ουρική αρθρίτιδα, ορμονική ανισορροπία).
 • ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος ·
 • γενετική προδιάθεση;
 • κακή οικολογία.

Υπό συνθήκες φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών, οι επιφανειακοί αρθρικοί ιστοί χαρακτηρίζονται από ομαλότητα και ελαστικότητα, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη ολίσθηση κατά την κίνηση.

Όταν μια άρθρωση τραυματίζεται ή διαταράσσονται οι μεταβολικές διεργασίες, χάνεται η ομαλότητα και η ελαστικότητα των ιστών, γεγονός που προκαλεί τριβή και επιδεινώνει σημαντικά τις συνέπειες.

Τύποι και βαθμοί οστεοαρθρίτιδας αστραγάλου

Σήμερα, συνηθίζεται να διακρίνουμε δύο τύπους αρθρώσεων που εντοπίζονται στην άρθρωση του αστραγάλου:

 • πρωταρχικός– ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών απευθείας σε υγιείς ιστούς χόνδρου.
 • δευτερογενής (μετατραυματική)– εκφυλιστικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη διαφόρων τύπων ασθενειών/τραυματισμών.

Επιπλέον, η σύγχρονη ιατρική διακρίνει επίσης διάφορους βαθμούς εκφυλιστικής νόσου:

Αρθροπάθεια ποδοκνημικής άρθρωσης 1ου βαθμού– το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης της νόσου, που συνοδεύεται από σαφή εκδήλωση συμπτωμάτων. Οι ασθενείς παραπονούνται κυρίως για συμπτώματα όπως:

 • αυξημένη κόπωση?
 • πόνος στο πόδι.

Κατά τη διάρκεια των διαγνωστικών διαδικασιών, οι παθολογικές διεργασίες είναι πρακτικά αόρατες, γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία αναγνώρισης της νόσου.

Αρθροπάθεια ποδοκνημικής άρθρωσης 2 μοίρες– εκδηλώνεται με έντονο πόνο που διαταράσσει τον υγιή ύπνο των ασθενών.

Εμφανίζονται οπτικά σημάδια της νόσου. Η φλεγμονή της άρθρωσης γίνεται οπτικά αισθητή: εμφανίζεται τοπική αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (κοκκίνισμα), καθώς και αύξηση της θερμοκρασίας του. Επιπλέον, αρχίζει το πρήξιμο, οι κινήσεις είναι περιορισμένες.

Αρθροπάθεια ποδοκνημικής άρθρωσης 3ου βαθμού– συνοδεύεται από έντονη δυσφορία και έντονο πόνο πόνο, που είναι σημάδι έναρξης της μετατροπής του χόνδρου σε οστικό ιστό.

Η κινητικότητα των αρθρώσεων είναι περιορισμένη ή εντελώς χαμένη. Οι κινήσεις των αρθρώσεων συμβαίνουν με ένα τσάκισμα.

Η έλλειψη της απαραίτητης θεραπείας για την αρθροπάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης στα τελευταία στάδια της νόσου οδηγεί αναπόφευκτα σε απώλεια της ικανότητας εργασίας και στην απόκτηση του καθεστώτος «ανάπηρος».

Συμπτώματα αρθροπάθειας αστραγάλου

Πριν κατανοήσετε πώς και πώς να θεραπεύσετε την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του αστραγάλου, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τα συμπτώματά της.

Λαμβάνοντας υπόψη την κλινική εικόνα της νόσου, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα βασικά συμπτώματα της αρθρώσεως που εντοπίζεται στην άρθρωση του αστραγάλου είναι η αυξημένη κόπωση και ο έντονος πόνος. Καθώς αναπτύσσεται η ασθένεια, η κατάσταση επιδεινώνεται, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο πόνο που δεν υποχωρεί ακόμη και σε περιόδους ανάπαυσης και μακρού ύπνου.

Με την πάροδο του χρόνου, η κινητική δραστηριότητα της προσβεβλημένης άρθρωσης περιορίζεται σημαντικά και μια αρκετά σοβαρή παραμόρφωση του αστραγάλου είναι ορατή οπτικά. Ωστόσο, εκτός από αυτό, τα συμπτώματα της αρθροπάθειας του αστραγάλου περιλαμβάνουν:

 • αύξηση του πόνου ακόμη και με μικρή προσπάθεια.
 • αποχρωματισμός του δέρματος και οίδημα των ιστών της προσβεβλημένης άρθρωσης.
 • πρήξιμο του ποδιού?
 • χαρακτηριστικό τσάκισμα κατά τη μετακίνηση της άρθρωσης.
 • απώλεια της ικανότητας να κινείται ελεύθερα ο αστράγαλος.
 • τοπική αύξηση στους δείκτες θερμοκρασίας.

Η παρουσία λίγων ή ακόμα και ενός συμπτώματος αρθροπάθειας του αστραγάλου θα πρέπει να είναι ο λόγος για την επείγουσα αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας.

Με ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ και πώς να αντιμετωπίσω την αρθροπάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου;

Γιατροί όπως ο ορθοπεδικός τραυματολόγος και ο ρευματολόγος αντιμετωπίζουν την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου. Εάν υποψιάζεστε την παρουσία μιας ασθένειας, θα πρέπει να αποφύγετε την αυτοθεραπεία. Η αγνόηση των συμπτωματικών εκδηλώσεων μπορεί να επιδεινώσει τις εκφυλιστικές διεργασίες και να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

Η αρθροπάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης βαθμού 1 και 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Για το λόγο αυτό, όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον τοπικό σας γιατρό, ο οποίος θα σας παραπέμψει σε ειδικό για διάγνωση.

Παρά την πολυπλοκότητα της κατάστασης, η αρθροπάθεια του αστραγάλου βαθμού 3 είναι επίσης θεραπεύσιμη, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως ριζικά μέτρα.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι για τη θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου, συμπεριλαμβανομένης της μη φαρμακευτικής θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής.

Ας δούμε τις διαθέσιμες μεθόδους με περισσότερες λεπτομέρειες.

Φυσικοθεραπεία για οστεοαρθρίτιδα ποδοκνημικής

Φυσιοθεραπείαείναι ένας μοναδικός τομέας της σύγχρονης ιατρικής που χρησιμοποιεί φυσικές αλλά και τεχνητά δημιουργημένες φυσικές δυνατότητες για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η χρήση της φυσικοθεραπείας ως θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου καθιστά δυνατή τη σημαντική μείωση της ποσότητας ή την πλήρη εξάλειψη της χρήσης φαρμάκων.

Οι μέθοδοι φυσικοθεραπείας βοηθούν στη σημαντική βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην πάσχουσα άρθρωση, η οποία διασφαλίζει την ενεργοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης που συμβαίνουν μέσα στον αστράγαλο.

Στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

 • ακτινοβολία λέιζερ?
 • υπερηχητική επιρροή?
 • ηλεκτρική διέγερση.

Η θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου καθορίζεται σύμφωνα με τα συμπτώματα που εμφανίζονται και την ένταση της νόσου.

Μασάζ και αρθροπάθεια αστραγάλου

Μασάζείναι ένα σύμπλεγμα μηχανικών και αντανακλαστικών τεχνικών, η χρήση των οποίων εξασφαλίζει αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση των προσβεβλημένων ιστών.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου με μασάζ, εκτός από τη μείωση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου, βοηθά στην πρόληψη της πιθανότητας έξαρσής της.

Μόνο ένας ειδικός που γνωρίζει τα δομικά χαρακτηριστικά των αρθρώσεων μπορεί να κάνει μασάζ για τη θεραπεία της αρθροπάθειας της άρθρωσης του αστραγάλου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάρκεια του μασάζ πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 λεπτά.

Η χρήση μασάζ παράλληλα με ασκήσεις για αρθρώσεις της άρθρωσης του αστραγάλου θα εξασφαλίσει την επίτευξη των πιο αποτελεσματικών αποτελεσμάτων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ασκήσεις και θεραπεία άσκησης για την αρθροπάθεια του αστραγάλου

Παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι της άποψης ότι η φυσικοθεραπεία (φυσικοθεραπεία) για την αρθροπάθεια είναι αναποτελεσματική, η σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για να απαλλαγούμε από τον μισητό πόνο και να βελτιώσουμε σημαντικά την ευημερία.

Οι σωστά επιλεγμένες ασκήσεις για την αρθροπάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης οδηγούν σε:

 • εξάλειψη της αίσθησης ακαμψίας κατά το περπάτημα.
 • ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στους εσωτερικούς ιστούς της άρθρωσης.
 • επιβράδυνση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πλήρης διακοπή της πορείας της νόσου.
 • αποκατάσταση, βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για την οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης, οι ασκήσεις επιλέγονται αποκλειστικά σύμφωνα με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού.

Χειρουργική επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης

Σε μια κατάσταση όπου η συντηρητική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του αστραγάλου δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μια πιο ριζική μέθοδος εξάλειψης της νόσου έρχεται στη διάσωση - χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα, είναι δυνατοί οι ακόλουθοι τύποι χειρουργικής επέμβασης:

 • ενδοπροσθετική– Ολική αντικατάσταση αστραγάλου
 • αρθροσκόπηση– εξάλειψη υπερβολικών σχηματισμών μέσα στον αστράγαλο.
 • αρθρόδεση– ακινητοποίηση του αστραγάλου διατηρώντας τα υπολείμματα του χόνδρου.

Η χειρουργική επέμβαση ανήκει στην κατηγορία των μεθόδων τελευταίας λύσης για τη θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου. Η έγκαιρη διάγνωση και ένα καλά δομημένο σχέδιο θεραπείας μπορούν να αποτρέψουν την ανάγκη λήψης ριζικών μέτρων.

Προκειμένου να εδραιωθεί το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της άρθρωσης, οι ειδικοί συνταγογραφούν ένα σύνολο ασκήσεων για την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του αστραγάλου.

Αντιμετώπιση της αρθροπάθειας του αστραγάλου με φάρμακα

Η φαρμακευτική θεραπεία της αρθροπάθειας του αστραγάλου αποτελεί μέρος της σύνθετης θεραπείας, παρέχοντας την ευκαιρία να ανακουφιστούν τα δυσάρεστα συμπτώματα και να σταματήσουν οι εκφυλιστικές αλλαγές.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της αρθροπάθειας της άρθρωσης του αστραγάλου μπορεί να καθοριστεί μόνο από έναν ειδικό που γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της νόσου που διαγιγνώσκεται. Η αυτοθεραπεία με φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό.

Όλα τα φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του αστραγάλου χωρίζονται σε διάφορες ομάδες, καθεμία από τις οποίες διαφέρει όχι μόνο στις αρχές δράσης, αλλά και στον βαθμό αποτελεσματικότητας.

Ας δούμε μερικά από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της ποδοκνημικής άρθρωσης χρησιμοποιούνται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης της νόσου.

Ο βασικός στόχος αυτού του τύπου δράσης είναι η ανακούφιση του πόνου και η ανακούφιση από τη φλεγμονή στην άρθρωση.

Σήμερα, η αγορά φαρμάκων προσφέρει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα όχι μόνο με τη μορφή τζελ και αλοιφών, αλλά και με τη μορφή δισκίων, επιθεμάτων και ενέσεων.

Αντισπασμωδικά-μυοχαλαρωτικά

Φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του αστραγάλου, όπως αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά, συνταγογραφούνται ως ενεργό βοήθημα στην καταπολέμηση των σπασμών των μυών που γειτνιάζουν με τις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Τα αντισπασμωδικά προσφέρουν μυϊκή χαλάρωση και ανακούφιση από τον πόνο. .

Χονδροπροστατευτικά

Χονδροπροστάτηςείναι ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του αστραγάλου, παρέχοντας διέγερση για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας ενδοαρθρικού υγρού, το οποίο εξασφαλίζει επιταχυνόμενη αναγέννηση των ιστών και κορεσμό με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Πιθανές επιπλοκές

Ελλείψει ολοκληρωμένης θεραπείας για την αρθροπάθεια του αστραγάλου, η πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης μειώνεται σχεδόν στο μηδέν.

Η αυτοθεραπεία και η παράβλεψη των συμπτωμάτων της νόσου οδηγούν αναπόφευκτα σε ακινητοποίηση και αναπηρία των άκρων.

Με την παρουσία συμπτωμάτων και ανεπαρκούς θεραπείας της αρθροπάθειας της άρθρωσης του αστραγάλου, η πρόοδος καταστροφικών διεργασιών προκαλεί την εμφάνιση οστεοφύτων (αναπτύξεις στον οστικό ιστό), τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Το συνεχές πρήξιμο των ιστών της προσβεβλημένης άρθρωσης μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών στα αιμοφόρα αγγεία, ειδικότερα, επιδείνωση της κυκλοφορίας του αίματος, μειωμένη ροή αίματος.

Οι μακροχρόνιες καταστροφικές διεργασίες που αναπτύσσονται στην άρθρωση οδηγούν σε ακινητοποίηση του αστραγάλου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο συνοδών ασθενειών και τραυματισμών.

Βασικές αρχές της διαιτητικής διατροφής για την αρθροπάθεια του αστραγάλου

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, έχει σημειωθεί ότι η αρθροπάθεια εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που δεν ακολουθούν τη διατροφή τους.

Ακολουθώντας μια δίαιτα και λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες διατροφικές αρχές επιταχύνει τη θεραπεία πολλών ασθενειών, ιδιαίτερα της αρθροπάθειας.

Η βασική αρχή της διατροφής για την αρθροπάθεια είναι η ισορροπία. Επιπλέον, κριτήρια όπως:

 • κανονικότητα των γευμάτων?
 • ποικιλία προϊόντων διατροφής?
 • αντιστοιχία μεταξύ της θρεπτικής αξίας και της έντασης της ενεργειακής δαπάνης.

Κατά την περίοδο της θεραπείας και της αποκατάστασης, η διατροφή του ασθενούς θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από πιάτα που παρασκευάζονται με ζελατίνη. Επιπλέον, είναι σημαντικό να προτιμάτε τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες διαφόρων ομάδων και άλλα ευεργετικά μικροστοιχεία.

Για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας, συνιστάται επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών με ζάχαρη και αλκοόλ.

Πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας στον αστράγαλο

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του αστραγάλου είναιπρόληψη.

Για να ελαχιστοποιηθεί ή να εξαλειφθεί πλήρως η πιθανότητα εκφυλιστικών-δυστροφικών διεργασιών στον αστράγαλο, οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συνιστούν να τηρούνται οι απλούστερες αρχές:

 • συνεχής παρακολούθηση της διατροφής ·
 • παρακολούθηση και έλεγχος του βέλτιστου σωματικού βάρους.
 • προσοχή και αποφυγή τραυματισμών στα κάτω άκρα.
 • αφιερώνοντας αρκετό χρόνο για μια καλή προθέρμανση πριν από τη σωματική δραστηριότητα.
 • έγκαιρη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών.
 • διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας των μικροστοιχείων στο σώμα.

Η συμμόρφωση με τις απλούστερες προληπτικές συστάσεις θα εξαλείψει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αρθροπάθειας του αστραγάλου και θα περιορίσει την ανάγκη θεραπείας παθήσεων αυτού του είδους.

Θυμηθείτε, η συμβουλή ενός γιατρού κατά την παρατήρηση των αρχικών συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του αστραγάλου εγγυάται την έγκαιρη διάγνωση και την υψηλής ποιότητας, επιτυχημένη θεραπεία.